Al MES

MES - Museu d'Esperanto de Subirats

El Museu d’Esperanto de Subirats (MES) és una impressionant col·lecció que el subiratenc Lluís Hernández Yzal va aplegar en tota una vida dedicada a la llengua Esperanto i tot allò vinculat a la seva història. El museu recull una importantíssima biblioteca amb més de 8.000 documents en aquest idioma però també milers de postals, tot tipus d’objectes i material audiovisual fruit de l’activitat dels esperantistes a nivell mundial que sumen fins als 25.000 elements, alguns d’ells centenaris. Amb més de 40 anys d’història, el museu és un dels més importants del món com a font de coneixement del moviment esperantista, al mateix nivell dels que es pot trobar a Viena, Budapest o Rotterdam, figurant com un recurs turístic i cultural de primer ordre per Subirats, el Penedès i Catalunya.

L’any 1968 es va crear el museu formant part de les dependències de la farmàcia del poble, regentada pel mateix Lluís Hernández Yzal. Degut al constant creixement del fons i la insuficiència d’espai, es va comprar un terreny sobre el qual es va construir expressament l’edifici per acollir el Museu d’Esperanto de Subirats des de l’any 1974 en el nou emplaçament, en un carrer batejat amb el nom de l’iniciador de l’esperanto, el Dr. Ludwik Lejzer Zamenhof. Fins l’any 2010 el MES, situat al poble de Sant Pau d’Ordal (Subirats), obria ocasionalment sota petició expressa. Gràcies a l’impuls del Patronat de Turisme de Subirats es poden realitzar visites guiades d’una hora de durada aproximadament on ens sumergirem en el món dels esperantistes, per molts un espai totalment desconegut. També es realitzen tot tipus d’activitats relacionades amb l’Esperanto i el seu moviment per gaudir-ne a Subirats, dirigides als seguidors d’aquesta llengua de tot el món i els interessats en el turisme cultural. Els investigadors i estudiosos de l’Esperanto i de la història de Catalunya en els darrer segle també són benvinguts.

A continuació us deixem amb més informació com la notícia a TV3 de la seva reobertura i el tríptic informatiu que podeu descarregar del Museu d’Esperanto de Subirats.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=bfaRQbdassU&w=640&h=360]

Museu d’Esperanto de Subirats (MES)
C/ Dr. Zamenhof, 12 (Sant Pau d’Ordal)
08739 Subirats

Un comentario en “Al MES”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *