Fundador

Lluís Hernández Yzal

Barcelona, 1917 – Subirats, 2002

Després de la guerra acaba la carrera de Farmàcia i s’instal·la a Sant Pau d’Ordal (Subirats), el 1945, i es casa amb Teresa Massana (la Teresa del Maset del Lleó), el 1950.

Comença a practicar dues de les seves grans aficions: el col·leccionisme i la comunicació. Col·lecciona principalment postals, però també segells. A més és oient assidu de la ràdio en ona curta, una de les poques finestres d’aquell temps cap a l’exterior. També es fa soci d’un club internacional d’intercanvi de correspondència.

A finals dels 50, un seguit de circumstàncies ajunten les dues aficions. El Sants de les bicicletes de Vilafranca el convenç d’estudiar esperanto i un estiuejant de Sant Pau, el Miserachs, que ja era esperantista, l’acaba d’animar. Això li permet escriure’s amb gent de tot el món i comença a col·leccionar llibres i revistes en esperanto.

El 1968 inaugura  l’embrió del que seria l’Hispana Esperanto-Muzeo, en una dependència de la farmàcia i dedica tot el lleure i els diners que pot estalviar a augmentar la col·lecció. Finalment edifica el nou museu, que s’obre el 1974, per instal·lar-hi la millor biblioteca esperantista d’Espanya i una de les millors del món.

A començaments dels 80 es dedica gairebé en exclussiva al museu: n’elabora els catàlegs i n’ordena les col·leccions. Durant molts anys edita, junt amb un amic de Saragossa, Joaquin Bielsa, “La Revuo Katolika” i va fundar, junt amb el Dr. Arpad Máthé (hongarès) i Rosa Maria Molera, filla de Ramon Molera, un col·leccionista important de revistes en esperanto, l’Esperanto-Rondo Takaks, amb la finalitat d’elaborar un catàleg complet de les revistes en esperanto fins l’any 2000, catàleg que apareixerà durant l’any 2010.

Un comentario en “Fundador”

  1. Saluton karaj samideanoj,
    En 1986 mi kaj Núbia (mia edzino) dum nia instruvojagho, vizitis la muzeon kaj parolis kun sinjoro Izal. Ni iris kun S-ino Trinitat Garcia kaj S-ro Cóllon el Sant Cugat del Valles.
    Grutulon pro la museo kaj hejmpagho.
    Brakumon kaj elkorajn salutojn el Maceió, Alagoas, Brazilo.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *